COVID-19 dokumenti

PODPORA GLOBALNEMU UKREPANJU, DA ZMANJŠA PRENOS COVID-19


CIE IMA KLJUČNE DOKUMENTE O UV DEZINFEKCIJI!

 

CIE je v teh letih na temo ultravijoličnega sevanja (UVR) objavila številna tehnična poročila in mednarodne standarde, kako ga izmeriti, njegove učinke in načine uporabe - vključno z uporabo kot načinom dezinfekcije.

CIE ima dve ključni publikaciji na tem področju:

Druge ustrezne publikacije na to temo so na voljo na spletnem mestu CIE. Člani nacionalnega odbora CIE jih lahko kupijo s 66,7-odstotnim popustom - za informacije o tem se obrnite na tajnika društva ().

Bodite pozorni: CIE v dogovoru s Svetovno zdravstveno organizacijo opozarja pred sijalkami za razkuževanje z UV žarki za razkuževanje rok ali katerega koli drugega področja kože.

 

IZJAVA O STALIŠČU CIE O UPORABI ULTRAVIOLIČNE (UV) SVETLOBE ZA ZMANJŠANJE TVEGANJA PRENOSA COVID-19

Mednarodno zanimanje za uporabo ultravijoličnega sevanja (UVR) za obvladovanje tveganja za prenos COVID-19 je veliko in hitro narašča z vsakim dnem te globalne pandemije. Zaradi tega je CIE objavil izjavo o stališču, ki izhaja iz dveh publikacij CIE, povezanih z aplikacijami UV-C svetlobe, ki so postale nedavno brezplačno dostopne (glej povezave zgoraj). Skupaj sta bila dokumenta v dveh mesecih dostopna več kot 10.000-krat!


Ta, nova CIE izjava o stališču povzema zgoraj omenjeni publikaciji in daje najnovejša spoznanja na tem področju, da pojasni najpomembnejše vidike uporabe UV svetlobe, zlasti UV-C (ultravijolično sevanje, ki pokriva območje od 100 nm do 280 nm) za upravljanje in nadzor prenosa te nalezljive bolezni.


Video za podporo tej izjavi o stališču je bil pripravljen in nekaj tukaj je  nekaj ključnih točk sporočila:

  • UV-C je izredno uporaben pri razkuževanju zraka in površin ali pri sterilizaciji vode. Kljub temu pa CIE in WHO svarijo pred uporabo UV sijalk za razkuževanje rok ali katerega koli drugega področja kože (WHO, 2020).
  • UV-C je lahko zelo nevaren za ljudi in živali, zato ga je treba uporabljati le v skrbno nadzorovanih okoliščinah z uporabo dobro zasnovanih izdelkov, pri čemer se zagotovi, da meje izpostavljenosti, kot so določene v ICNIRP (2004) in IEC / CIE (2006), niso presežene. Kljub temu je tveganje za kožni rak zaradi naprav, ki oddajajo samo UV-C, zanemarljivo.
  • UV-C lahko povzroči fotodegradacijo materialov in to je treba upoštevati, kadar so občutljivi materiali, na primer plastika, v izpostavljenem okolju.
  • Nujno so potrebne dodatne raziskave varnostnih vidikov novih virov UV-C, zlasti glede varnostnih mejnih vrednosti, da se prepreči fotokeratitis ("sončna opeklina" roženice).
  • Za pravilno oceno UV sevanja in obvladovanje tveganja so nujne ustrezne meritve UV sevanja.
  • Izdelki z UV-C, namenjenimi splošnim potrošnikom, morda niso varni za uporabo ali morda ne bodo učinkoviti za razkuževanje.

Celotna izjava o stališču (v angleškem jeziku) je dostopna TUKAJ.