SDR Novice, Letnik I, št. 2

Oktober 2005


 

  1. Uvod
  2. Dogodki
  3. Zanimivosti/Žalostno
  4. CIE novice

 


 

UVOD

In tu je že nova številka direktnih SDR novic. Prva številka je naletela na dober odziv, saj smo dobili v društvo nekaj novih članov in pa tudi obisk naše spletne strani (http://sdr.fe.uni-lj.si) se je povečal. S tokratnimi novicami bi vas predvsem radi povabili na posvetovanje Razsvetljava 2005, ki bo 13. in 14. oktobra. Več o posvetovanju pa med Dogodki. Vsekakor pa Vas še vedno vabimo, da s svojimi novicami, dogodki, realiziranimi projekti in dejavnostjo seznanite preko SDR novic tudi druge. Pošljite jih uredništvu in v naslednjih novicah bodo objavljene. Se vidimo v Postojni!

Za uredništvo: Matej B. Kobav

 


 

DOGODKI

Razsvetljava 2005

Za vse slovenske strokovnjake s področja razsvetljave je vsekakor najbolj pomemben dogodek Posvetovanje Razsvetljava. Letošnje posvetovanje bo 13. in 14. oktobra 2005 v Postojni. Na posvetovanju bodo prispevke predstavili tudi: Raša Urbas  (Naravoslovnotehniška fakulteta), Borut Bernat (Ekosij d.o.o), Tomaž Novljan (Fakulteta za arhitekturo, Matej B. Kobav (Fakulteta za elektrotehniko), Karin Košak (Naravoslovnotehniška fakulteta), Herman Mikuž, Tomaž Zwitter (Fakulteta za matematiko in fiziko), Andrej Mohar (Ustvarjalno astronomsko društvo), Marko Bizjak (Javna razsvetljava d.d.). Predstavitve pa bodo pripravila tudi podjetja: MTS International d.o.o., Philips Slovenija, Intra d.o.o., GE.

Več o konferenci in celoten dnevni red: http://sdr.fe.uni-lj.si/posvetovanje.htm

Lux Evropa

Največje evropske konference o razsvetljavi se je udeležilo tudi nekaj Slovencev. Naše barve so zastopali: predstavnika Fakultete za arhitektura (Doc. dr. Tomaž Novljan in Lučka Slatner), predstavnik ZRMK (mag. Miha Tomšič) in predstavnika Fakultete za elektrotehniko (doc. dr. Grega Bizjak in mag. Matej B. Kobav), ki sta na konferenci imela tudi dva članka. Če bi si želeli ogledati zbornik s prispevki, se lahko obrnete na udeležence.

Naslednja konferenca Lux Europa bo leta 2009 v Turčiji (Istanbul)

Strassen und Aussenbeleuchtung 2005

Seminar s področja zunanje in cestne razsvetljave.  11 in 12 oktober 2005, Fulda, Nemčija. Več na: http://www.vwew.de

INNOVATIVE LIGHTING TECHOLOGY IN BUILDINGS

Seminar s področja novih tehnologij za stavbe, dnevne svetlobe in še marsikaj. 25.-27. januar 2006, Kloster Banz, Bad Staffelstein, Nemčija. Več na: http://www.otti.de

LICHT 2006

Konferenca, ki jo organizirajo nam sorodna združenja iz Nizozemske, Nemčije, Avstrije in Švice bo od 10. do 13. septembra 2006 v Bernu. Več o konferenci na: www.licht2006.ch

Light and Architecture

Konferenca bo potekala v času 10. bienalne arhitekturne razstave v Benetkah bo 9. in 10. oktobra 2006. Več o konferenci na: www.aidiluce.it

 


 

ŽALOSTNO

SITECO d.o.o.

Holding Siteco bo postopoma avtomatiziral večji del mariborske proizvodnje

(Maribor, 22. september 2005) Včeraj so se na skupščini družbe Siteco, proizvodnja svetilk in inženiring razsvetljave, d. o. o., ki je bila na sedežu holdinga v Nemčiji, lastniki odločili, da večji del proizvodnje družbe Siteco, d. o. o., postopoma avtomatizirajo in preselijo na druge lokacije v okviru skupine. Manjši del, kjer je še vedno potrebna ročna izdelava, bodo postopoma preselili na Kitajsko. Vsa naročila v družbi Siteco, d. o. o., bodo izvedena. Svetilke bodo v Mariboru predvidoma prenehali proizvajati konec februarja. Danes je vodstvo holdinga Siteco na zboru delavcev zaposlenim obrazložilo vzroke za nastalo situacijo in jim predstavilo možnosti za naprej. Družba Siteco Sistemi, d. o. o., ki je v postopku registracije, in bo nastala z ločitvijo področja prodaje in marketinga od proizvodnje v družbi Siteco, d. o. o., bo ostala na istem naslovu ter bo tudi v prihodnje prodajala vse proizvode in storitve v okviru holdinga Siteco. Nova družba bo v prihodnosti tudi razširila svojo ponudbo in se okrepila na vseh potrebnih področjih, tako da bo lahko svoje prodajne cilje še uspešneje dosegala. (vir: Revija Kapital)

 


 

ZANIMIVO

Forum za razsvetljavo.

Na spletni strani http://www.svetila.com najdete zanimiv forum o razsvetljavi. Vprašanja so zanimiva, odgovori konkretni, vendar nekoliko komercialno obarvani (kako tudi ne, saj je forum na spletni strani uvoznika in prodajalca). Vabljeni, da s svojimi izkušnjami in morda tudi vprašanji sooblikujete forum.

LICHT

Vas zanimajo različne svetlobne scene in ideja za razsvetljavo. Prebrskajte stran nemškega združenja Fördergemeinschaft Gutes Licht. Na spletni strani www.licht.de lahko med drugim najdete svetlobne scene za kuhinje, dnevne sobe, spalnice, balkone, itd. Poleg tega pa še veliko drugega, prav tako koristnega.

Pred kratkim so izdali tudi novo izdajo priporočil za razsvetljavo za bolnice. Elektronski izvod si lahko natisnete s strani:http://www.licht.de/index.php?publikationen&L=1.

Muzej svetlobe in razsvetljave

Ste vedeli, da obstaja muzej svetlobe in razsvetljave? Če boste kdaj potovali okrog Dortmunda, je v bližini kraj Arnsberg, kjer je muzej. Več o muzeju na: www.licht-museum.de.

DIALux

Tokrat vam dajem na ogled dve slikici simulacije svetlobe s programom za načrtovanje DIALux. Prva slika je primer zunanje razsvetljave oz. osvetlitev fasade Nove pediatrične klinike v Ljubljani (15 minut dela), druga slika pa prikazuje osvetlitev stanovanja (precej dela). Program omogoča objektiven prikaz in zelo dobro senčenje.

Avtor: Matej B. Kobav

 


 

CIE NOVICE

CIE obvešča::

6th LRI Lighting Research Symposium on Light and Color, bo med 5. in 8. februarjem 2006 v Orlandu, Florida USA, več na: 6th Call for Papers.pdf

2nd CIE Symposium on Lighting and Health, bo 7. in 8. septembra 2006 v Ottawi, Canada, več na: Light and health Call.pdf

Ustanovljeni so bili novi tehnični komiteji:

* TC 5-22: Beam Patterns for Exterior Floodlighting Luminaires (Chair: Scott Davis, USA)
Terms of Reference:
To prepare a technical report and make recommendations for new terms and  definitions addressing the issues related to beam patterns and performance of exterior floodlight luminaires. To review Publication CIE 43-1979 in the light of these findings and outline proposals to update this if believed appropriate.

* TC 5-23: Guidelines for the Use of Semicyclindrical Illuminance in Outdoor Applications (Chair: Patrick Rombauts, Belgium)
Terms of Reference:
To prepare a technical report and make recommendations for the use of semicylindrical illuminance in outdoor applications.

The Effects of Dynamic and Stereo Visual Images on Human Health (Chair: Hiroyasu Ujike, Japan)
Terms of Reference: To write a technical report on the physiological and psychophysical effects of dynamic and stereo visual images in terms of photosensitive seizures, visually induced motion sickness and eyestrain..

* TC 1-68: Effect of Stimulus Size on Colour Appearance (Chair: Peter Bodrogi, Hungary)
Terms of Reference: To compare the appearance of small (<2 degree) and large (>20 degree) uniform stimuli on a neutral background.

* TC 4-44: Management and Maintenance of Road Lighting (Chair: Pentti
Hautala, Finland)
Terms of Reference: To revise Publication CIE 115-1995 in such a way that lighting performance requirements may vary depending on actual status of environmental and traffic conditions.

* TC 4-45: Performance assessment method for vehicle headlamps (Chair: Geoff Draper, UK)
Terms of Reference: To develop a technical report that defines an objective procedure for the evaluation of forward-lighting system performance in terms of active safety. Possibly continue to develop the procedure as an industry standard. To start with EuroNCAP.

* TC 6-59: UVC photocarcinogenesis risks from germicidal lamps (Chair:
Richard Vincent, US)
Terms of Reference: To prepare a technical report on the potential carcinogenic risk of low-pressure mercury discharge lamps used for ultraviolet germicidal irradiation (UVGI).