SDR Novice, Letnik IX, št. 1

Pozdravljeni,

Pomad je z vsakim dnem bliže in dnevi se več kot občutno daljšajo.

Upam, da ste včerajšnji dan varčevanja z energijo preživeli v varčevalnem duhu in cel dan niste prižgali računalnika. Mi smo se tega držali, zato so novice izšle z enodnevno zamudo. Prihodnji teden pa nas že čaka nov "razsvetljenski praznik" – Gregorjevo. 12. marec je bil včasih prvi pomladanski dan in na ta dan se ptički ženijo. No, dandanes se pomlad začne nekoliko kasneje. Večina ljudi za začetek pomladi šteje pomladansko enakonočje, ki je okrog 21. marca 2014. Včasih dan prej, včasih dan kasneje. Če imate težave z ugotavljanjem kdaj se začne pomlad, vam predlagam, da se odločite tako kot jaz. Pomad se začne na najlepši dan v letu, to je 21. marec. ;)

  

Gregorjevo

Na Gregorjevo je po "starem" (julijanskem) koledarju godoval sv. Gregor, ki "luč v vodo vrže" in oznani začetek pomladi oziroma prvi pomladni dan.

Večstoletni običaj je včasih živel tudi med čevljarji in kovači, saj so prav na Gregorjevo prenehali delati ob svečah, zato so simbolično izdelali različne hišice iz papirja ali lesa, vanje položili svečke in jih spustili po vodi. To tradicijo ohranjamo še danes, ko hišice radi izdelujejo in se dogodka veselijo predvsem otroci. (vir: http://www.napovednik.com/dogodek284896_gregorjevo_izdelovanje_in_spuscanje_gregorckov)

 

Gregorjevo se "praznuje" v različnih krajih po Sloveniji. Vikend namenite izdelavi plavajočih hišic iz naravnih materialov in jih v torek proti večeru spustitev najboljši družbi po bližnjem poteku ali reki.

 

POSVETOVANJE RAZSVETLJAVA 2014 

2. in 3. oktober 2014, Hotel Terme ****, Čatež.

Rezervirajte si termin!

Na letošnjem posvetovanju bomo izvolili tudi novo vodstvo SDR. Vabimo vas, da oddate svojo kandidaturo. Obrazec za sporočanje kandidature.

 

Prihodnji dogodki:

-    30. marec – 4. april 2014, Frankfurt, Nemčija: sejem Light & Building. Predstavila se bodo med drugim tudi naslednja slovenska podjetja:

-        Anigmoteh d.o.o.

-        Astel d.o.o

-        Elektromaterial Lendava d.d.

-        ETI Elektroelement d.d.

-        GRAH Lighting d.o.o.

-        Intra lighting d.o.o.

-        Iskra Sistemi, d. d.

-        Iskra zaščite d.o.o.

-        Le - tehnika d.o.o.

-        Lumenia d.o.o.

-        Mars commerce d.o.o.

-        Robotina d.o.o.

-        Smarteh d.o.o.

-        Solvera Lynx d.d.

-        Tem Catez d.d.

 

-    23. - 26. april 2014, Kuala Lumpur, Malezija: CIE Lighting Quality & Energy Efficiency (http://malaysia2014.cie.co.at/)

 

-    27. – 28. maj 2014, Plzeň,Češka: konferenca Technika osvětlování XXVI (http://www.csoplzen.cz/)

 

-    10. – 13. junij 2014, Sozopol, Bolgarija:  konferenca BulLight 2014 (http://www.bnci.eu/EN/index.htm) 

 

2015 Mednarodno leto svetlobe

Generalna skupščina ZN je sprejela, da bo leto 2015 mednarodno leto svetlobe (IYL 2015) http://en.wikipedia.org/wiki/International_Year_of_Light.

K temu bomo nekaj prispevali tudi mi. Če imate idejo kako približati svetlobo širšim množicam, ste s svojimi idejami dobrodošli. 

 

Forum 

Ponovno smo uvedli SDR forum o vseh področjih razsvetljave. Če vas kaj zanima, ali če imate predloge, ideje, želje….

www.sdr.mojforum.si